Top 5 WordPress Plugins

27 juni 2017 | Leestijd: 4 minuten

Wat zijn de top 5 WordPress plugins? Welke plugins zijn essentieel voor haast iedere website? Wij hebben een praktisch lijstje voor je gemaakt waar je direct mee aan de slag kunt. Plugins lijken ontzettend handig en dat zijn ze vaak ook. Vooraf moeten we echter wel bekennen dat je er goed aan doet om heel selectief te zijn.

Immers, in het algemeen geldt dat hoe meer plugins je downloadt des te trager je website zal worden. Zelf bouwen wij vrijwel alle websites met minder dan 8 plugins. In onderstaand overzicht staan de vijf plugins die we altijd downloaden. Voor specifieke functionaliteiten zoals meertaligheid of nieuwsbriefkoppelingen, ontkom je in veel gevallen niet aan het downloaden van extra plugins.

The Big Five Must Have WordPress Plugins

#1 – SEO Yoast

Verreweg de meest essentiële plugin. Als je online gevonden wil worden, moet je website zoekmachine vriendelijk zijn. Dat kan alleen als je zorgt voor de juiste meta informatie, sitemaps en koppelingen met Google Webmaster Tools. Dit bespoedigt de indexatie en de overall performance van je website.

Niet voor niks is dit de meest gedownloade SEO plugin. Helaas zijn de mogelijkheden van de gratis versie beperkt.

#2 – W3Total Cache

Om de laadtijd van je website te beperken, moet je ervoor zorgen dat je een caching plugin gebruikt. Er zijn er een hoop dus de keuze is lastig. WP Fast Cache en WP Super Cache zijn het meest eenvoudig om in te stellen.

Echter, met W3Total Cache kun je het meest geavanceerd aangeven wat en hoe de caching van je website wordt doorgevoerd.

#3 – Caldera Forms

Iedere website maakt gebruik van contactformulieren. Om deze een beetje professioneel te laten ogen en gemakkelijk te laten functioneren, moet je een contactformulier plugin gebruiken. Wij gebruiken Caldera Forms, omdat deze het meest geavanceerd is.

Je kan er koppelingen met Mailchimp mee instellen en daarnaast zijn er een hoop andere add-ons. Bovendien is het aantal soorten velden hier ook zeer uitgebreid.

Conditional formulieren raad ik je daarom aan met deze plugin te maken. Mocht je een heel erg eenvoudig formulier nodig hebben, dan kan je ook gebruikmaken van Form 7. Deze plugin is evenals Caldera simpel in gebruik.

#4 – Autoptimize

Autoptimize is ook een soort caching plugin, maar comprimeert daarnaast ook een hoop code, zodat deze minder zwaar wordt. Het voordeel: een lichtere webpagina en dus kortere laadtijden.

Een trage website is namelijk killing en door caching te gebruiken in combinatie met een caching plugin en je afbeeldingen comprimeert (zie plugin 5), zal je performance enorm verbeteren. Key is dat de hosting ook van degelijke kwaliteit is.

#5 – WP Smush

Een veelgemaakte fout is het gebruiken van hele zware afbeeldingen onder het mom van: ‘mijn bezoeker verwacht kwaliteit’. Men schroomt dan niet om ‘even’ een afbeelding van meer dan 3 MB’s op een pagina te zetten. Dit heeft een hele slechte impact op zowel de user experience alsmede de laadtijd.

De website zal enorm traag worden als er zware afbeeldingen en video’s op een pagina staan. Bovendien zullen mensen met slechte internetverbindingen of verouderde mobiele devices de pagina überhaupt niet kunnen ophalen.

Hoe los je dit op? Juist: afbeeldingscompressie. Ik raad je eigenlijk het meeste aan om altijd afbeeldingen te comprimeren door gebruik te maken van tinypng.com. Dit is naar mijn idee de beste oplossing. Zij comprimeren afbeeldingen vaak met meer dan 60%. Ik zou nooit afbeeldingen zwaarder dan 200kb uploaden op een webpagina.

Mocht je het liever willen automatiseren, dan kan je het beste gebruikmaken van de WordPress plugin genaamd WP Smush. Deze zal afbeeldingen in je mediabibliotheek comprimeren, zodat je in bulk je gehele mediabibliotheek een stuk lichter kan maken.