De opkomst van thuiswerken

7 augustus 2020 | Leestijd: 5 minuten

Sinds het begin van 2020 is thuiswerken enorm in opkomst. En dat is natuurlijk helemaal niet vreemd wanneer je terugdenkt aan de omstandigheden. Vanwege het coronavirus werden veel mensen gedwongen om thuis te werken. Het was de enige manier om veilig door te kunnen werken. Maar wat volgde was een redelijk verrassende wending.

Het bleek eigenlijk helemaal niet zo’n probleem om thuis te werken. Bij de meeste bedrijven gaven de medewerkers aan het juist wel prettig te vinden om alles vanuit huis te doen. En qua werkzaamheden gingen de prestaties er niet op achteruit. Dus vinden ook de werkgevers het niet zo’n probleem. De meest genoemde voordelen die werden ervaren, waren:

  • Geen reistijd meer: Reistijd is al jaren iets waar veel mensen mee te maken hebben. De een is misschien 10 minuten op de fiets onderweg, terwijl de ander elke dag 1,5 uur in de file staat. Maar uiteindelijk heeft iedereen wel een bepaalde hoeveelheid reistijd. Met thuiswerken werd dit helemaal weggenomen. Hierdoor kwam er automatisch al meteen meer tijd vrij. In plaats van loze reistijd kunnen werknemers nu bijvoorbeeld later opstaan. Of ze beginnen eerder, waardoor ze uiteindelijk ook weer eerder klaar zijn. Het is maar net hoe men dit zelf het liefst indeelt. Maar dat het wegnemen van reistijd als groot voordeel wordt ervaren, is een ding dat zeker is.
  • Werken in eigen omgeving: Daarnaast prijkt ook het werken in de eigen omgeving hoog op menige lijstjes van voordelen die werknemers ervaren. Het werken in de eigen omgeving betekent bijvoorbeeld dat je meer tijd met de kinderen of partner doorbrengt. Een pauze spendeer je dan mogelijk met een gezinslid in plaats van met je collega’s. Ook staan mensen hierdoor meer in contact met hun huisdieren. Over het algemeen overheerst vooral het gevoel van veiligheid. Bijna iedereen voelt zich thuis wel veilig. Hierdoor wordt er minder stress ervaren, wat leidt tot betere prestaties.
  • Technologische hulpmiddelen: Verder maken de technologische hulpmiddelen het ook heel goed mogelijk om vanuit huis te werken. Waar dit zo’n 10 jaar geleden misschien nog heel moeilijk was geweest, is dat vandaag de dag helemaal niet meer het geval. Met een optie als Zoom overleg je bijvoorbeeld heel makkelijk met collega’s. Er worden zo hele vergaderingen vanuit huis gehouden. De kwaliteit van bedrijfsvoering gaat er dan niet aan onderdoor. Ideaal om in te zetten in tijden van nood.

Meer tijd voor eigen onderneming: Als websdesignbureau zagen we ook nog een andere interessante ontwikkeling. Doordat mensen meer thuis zaten en minder de deur uit konden, werd er meer aandacht besteed aan het starten of uitbreiden van een onderneming. Een tijd waarin thuiswerken de norm is en waar er maar weinig mogelijkheden tot sociale events waren, zorgde ervoor dat er meer tijd vrij kwam voor een eigen onderneming. Mensen wilden een website laten maken. Iets wat natuurlijk heel fijn vanuit huis kan.

Thuiswerken in de toekomst

Door de coronacrisis en de noodzakelijke opkomst van thuiswerken is het beeld over dit onderwerp flink veranderd. Er werd hier en daar voorafgaand aan 2020 al wel onderzoek naar gedaan. Zo waren er bijvoorbeeld proeven waarbij er 1 dag werd thuisgewerkt. Maar grootschalig thuiswerken zat er nog niet in. En het bedrijven echt kwalijk nemen, kun je ook niet doen. Want waarom zou je iets veranderen dat in principe goed werkt?

Nu het noodzakelijk werd, is echter duidelijk geworden dat thuiswerken eigenlijk maar heel weinig problemen oplevert. Goed, er zijn sommige mensen die thuis minder goed met de systemen om kunnen gaan. Ze werken liever op kantoor. Ook zijn er mensen die privé en werk graag zoveel mogelijk gescheiden houden. Ze vinden het niet fijn om alles op één locatie te hebben. Voor die groep moet het natuurlijk altijd mogelijk blijven om op kantoor te werken.

Voordelen voor de werkgevers

Echter, deze verschuiving is er eentje die ook werkgevers momenteel zeker aangaat. Want is het zo misschien mogelijk om flink wat kosten te besparen? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stroomkosten: Op het gemiddelde kantoor wordt dagelijks een enorme hoeveelheid stroom gebruikt. Werknemers gebruiken bijna allemaal een computer. Bovendien zijn er verwarmingskosten in de winter en laden veel mensen meerdere keren de telefoon op. Allemaal kosten die op jaarbasis aardig oplopen.
  • Huur: Een kantoorruimte huren wordt ook elk jaar duurder. Zeker wanneer je wat meer richting de grote steden gepositioneerd bent. Wanneer een groot gedeelte van je werknemers thuis werkt, is het misschien een idee om voor een kleinere kantoorruimte te kiezen.
  • Verbruikskosten: Verder zijn er ook algemene verbruikskosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om koffie, pennen, papier en de computers zelf. Wanneer je al deze losse onderdelen bij elkaar optelt, komt daar ook een aardig jaarlijks bedrag uitrollen.

Al met al is het dus meer dan ooit de vraag of thuiswerken in de toekomst misschien niet voor alle partijen beter is. De toekomst zal het uitwijzen.

PS: Nog op zoek naar een baan? Wij hebben vacatures! Stuur ons een berichtje of neem een kijkje naar onze vacatures op Jooble.